0 - 0,00 kr.

I din madlavning har du et utal af krydderier at vælge imellem. Måske undrer du dig over hvilke krydderier der egentlig passer til hvilke retter? Vi har givet vores bud på nogle af de vigtigste og mest spændende krydderier og krydderurter samt hvornår, du skal bruge dem i denne krydderiguide. Hvis du har en idé til en tilføjelse, er du mere end velkommen til at skrive en kommentar eller kontakte os direkte her.

Salt

Salt er egentlig ikke et krydderi, da det ikke stammer fra en plante. Vi har alligevel taget det med i denne guide, da langt de fleste benytter salt i madlavningen og også har både salt og peber stående fast på spisebordet. Salt forstærker råvarernes smag, når det tilsættes maden.

Alt salt har den kemiske betegnelse natriumklorid, men salt er ikke bare salt. De billige bordsalte er 100% natriumklorid mens gourmetsalte også kan indeholde andre mineraler såsom calcium, kalium og magnesium. Udover forskellige mineraler, påvirker konsistensen også smagsoplevelsen. Store stykker flagesalt giver en kraftigere og langvarig smag, mens helt fint salt ikke vil opleves på samme måde. Hvis du skal salte en sovs eller suppe, er der ingen grund til at bruge flagesalt, men som sidste finish på en stegt bøf er flagesalt uundværligt.

Peber

Den anden halvdel af salt og peber-sættet, som findes i langt de fleste danske hjem. Du bruger sikkert peber hver dag og en god peber er derfor uundværlig.

Der findes både sort og hvid peber, og mens de minder meget om hinanden, er hvid peber stærkere i smagen, men mindre aromatisk. Det er et meget alsidigt krydderi, men af hensyn til æstetikken anvendes sort peber ofte i mørke retter, mens hvid peber omvendt mest bruges i lyse retter.

Selvom peber i det danske køkken har fået et lidt kedeligt skær – man skal altid “bare” smage til med salt og peber, så kan en god peber gøre underværker. Tellicherry-peber – f. eks. denne –  er generelt af høj kvalitet og kan hjælpe med at bringe dit måltid til nye højder.

Basilikum

Basilikum har en let krydret smag. Det findes både i en grøn og en lidt kraftigere rødlilla udgave. Frisk basilikum bruges til tomatretter, salater, pastaretter, fjerkræ, lamme- og kalvekød. Du bør ikke udsætte basilikum for varme, da det får de essentielle olier til at fordampe. Det bør heller ikke tørres, da smagen meget hurtigt vil forsvinde. I stedet er det et krydderi, du skal bruge i pestoer eller krydderolier, som det ofte ses i Italien.

Brændenælde

Selvom mange forsøger at undgå brændenælden på grund af dens sviende egenskaber, er det en både sund og velsmagende krydderurt, som nemt kan bruges i madlavningen. Krydderurten har en smag,  der minder lidt om spinat, dog lidt mildere i smagen.

Sørg for at du bruger handsker til plukningen og undgå at plukke langs trafikerede veje, hvor der er risiko for forurening med bly fra bilernes udstødning.

For at få brændenælder til at holde op med at brænde, skal du overhælde dem med kogende vand, koge dem i 2-3 minutter eller tørre dem. De kan anvendes i brændenældesuppe, wokrettter, omeletter og tærter. Desuden kan brændenælder tilføjes til brøddej, grød og kødfars for at tilføje smag.

Chili

Selvom chili oprindeligt er fra Mellemamerika, spredte den sig via Colombus’ rejser til Europa og bliver stadigt mere og mere populær i de danske køkkener. Chili er et stærkt krydderi og er kendetegnet ved, at det giver en brændende sensation i munden. Hvis du har spist for meget chili og føler, at du har ild i munden, er den bedste kur mælkeprodukter som mælk eller yoghurt.

I madlavningen kan du bruge friske chilier i f. eks. salater eller wokretter. Frisk chili bruges desuden meget i thailandsk og mexicansk mad såsom chili con carne. Syltede chilier er ideelle til servering i burritos, burgere eller andre retter hvor de kan supplere oksekødet eller kyllingen.

Chilipulver eller -flager fås tørret i varierende styrke. Det går godt til mange ting, men især i supper samt kød-, fiske- og grøntsagsretter. Det kan samtidig erstatte peber i almen krydring af maden.

Citrongræs

Citrongræs gjorde sit indtog i den vestlige verden sammen med thailandsk madlavning. Det har en frisk og parfumeret citronsmag, mens man slipper for bitterheden der er i almindelige citroner. Det kan være svært at vide, hvordan man går i gang med at bruge citrongræs i madlavningen, men det er en god ting at lære. Citrongræs er umuligt at tygge over, og der er overordnet to måder, du kan bruge citrongræs i madlavning: Snit det i meget små stykker, hvis det skal direkte i suppen, hvor det tilføjer tekstur. Alternativt kan du kvase det og tilsætte det helt under tilberedningen for at fiske det op inden serveringen.

Når du ikke bruger citrongræs i supper, er det også ideelt til salater eller marinader.

Dild

De fleste har prøvet at få nye, danske kartofler med smør og masser af dild. Men dild har med sin pikante krydrede smag mange flere anvendelsesmuligheder. Du kan bruge dild i grøntsagsretter, kolde saucer og i dressinger. Også som pynt på smørrebrød og til gravad laks er dild uundværligt.

Gurkemeje

Stammer fra det sydøstlige Asien. Gurkemeje er i familie med ingefær og ligesom med ingefær, er det selve roden man bruger i madlavningen. Gurkemeje bruges som krydderi, men også som farvestof på grund af den stærke, gule farve.

I nogle lande – Indien blandt andet – bruges Gurkemeje som medicin. Nogle forsøg har vist, at det aktive stof i gurkemeje, curcumin kan hæmme kræftcellers vækst og fremme processen, hvor kræftcellerne begår selvmord. Det skal dog understreges, at ingen store forsøg på mennesker har bekræftet det endnu.

Du kan både få frisk og tørret, pulveriseret gurkemeje. Gurkemeje har ikke en specielt kraftig smag og bruges derfor mest til farvning af maden. Vær opmærksom på, at frisk gurkemeje farver alt, hvad det kommer i nærheden af, så du bør bruge handsker, når du benytter gurkemeje i madlavningen.

Estragon

Smagen af estragon er kendt fra bearnaise- og tartaresauce. I Frankrig er den en af de mest anerkendte krydderurter og det er med god grund. Estragon understreger alle andre ingrediensers smag i maden, såfremt du bruger den med måde. Foruden bearnaise- og tartaresauce er estragon ideel til kryddersmør og -eddike og grillmad. Du kan eksempelvis krydre en grillkylling med et par estragonblade eller tilsætte finthakkede blade til din tomatsalat. Du kan også blande estragon i din egen kryddersalt med friske krydderurter og skabe netop den smag, du har lyst til.

Ingefær

Ligesom med gurkemeje, er det roden man bruger. Det er en lille knold, som gemmer på en meget stor smag. Frisk ingefær passer godt til oksekød og kylling i wokretter og kan også bruges til fiskeretter, som skal have et asiatisk touch. Tørret og stødt kan ingefær bruges i krydderkager og småkager.

Kanel

Kanel er et af de ældste krydderier, der findes. Det produceres af kaneltræets bark. Der findes flere forskellige slags kanel, som har en sød og aromatisk smag med varierende styrke. Krydderiet passer godt til bagværk og desserter – du har sandsynligvis fået en kanelsneg i dit liv – men kan også fungere godt til kød og fjerkræ i forbindelse med andre krydderier.

Kanel er et af de krydderier, som man skal være lidt påpasselig med. Der findes to slags: ægte kanel og kassiakanel. Kassiakanel indeholder en relativt stor del kumarin, som er skadeligt for leveren i store mængder. I ægte kanel er der modsat et meget lavt indhold kumarin. Hvis du spiser store mængder kanel, bør du derfor holde dig til ægte kanel for at undgå skader på leveren.

Karse

Karse er en af de få krydderurter på listen, som du altid skal anvende rå. Den vil miste noget af sin smag, som minder om sennep og peberrod, hvis den varmebehandles. Karse passer perfekt på dit smørrebrød, i dressinger og saucer. Prøv at bruge det med æg og sild, hvor det virkelig kommer til sin ret.

Koriander

Koriander stammer oprindeligt fra Asien og Nordafrika og bruges ofte i madlavningen i disse dele af verden. Den blev bragt til Europa af romerne, der både brugte den som krydderurt og lægemiddel.

Anvend koriander i asiatiske retter til kylling, fisk, skaldyr og grøntsager. Koriander går godt sammen med chili, forårsløg, ingefær, hvidløg og friske tomater. Den er også god i marinader og kolde saucer. Koriander mister smagen ved varmepåvirkning og du bør først tilsætte krydderurten lige inden servering.

Oregano

Oregano går også under navnet vild merian og smager let bittert. Krydderurten stammer fra Sydeuropa og Asien og er da også meget populær i den sydeuropæiske madlavning. Oregano kan bruges både frisk og tørret i retter som pizza og pasta, i supper samt grøntsags- og fjerkræretter. På grund af den kraftige smag tåler oregano varme og kan derfor tilføjes tidligt i madlavningen.

Peberrod

Kendt som Nordens chili og med god grund. Peberrod kan få næsen til at løbe og give noget varme til dine vinterretter. Peberrod kan rives og bruges i dressing eller til smørrebrød, tatar, kartoffelmos eller supper. Samtidig er det en god kilde til C-vitamin med 152mg. pr. 100 g.

Persille

Persille har en let syrlig mineralsmag, og der kan drages paralleller til spinat og jern. Persille bruges ofte i det danske køkken og er et af de krydderier, som kan bruges i næsten al madlavning: Mejeriprodukter, kylling, svine- og lammekød, grøntsagsretter, fisk og skaldyr, æggeretter, bønner, linser, ris, bulgur og quinoa.

Safran

Safran går under navnet “Det røde guld”. Et kg. safran kan koste flere tusinde kroner og er verdens dyreste krydderi. Krydderiet produceres af røde støvfang fra planten safrankrokus, som plukkes med håndkraft. Der skal bruges mellem 75.000 og 100.000 blomster til et kg. safran, hvilket er en af grundene til prisen. Vær opmærksom på, at der laves en del svindel med krydderiet. På grund af den høje pris, tilsættes andre krydderier eller fedtstoffer for at øge vægten.

Når du har fået noget rent safran, kan du bruge det i retter med ris, fisk og skaldyr. Især i den spanske ret paella er safran uundværligt.

Sichuanpeber

Sichuanpeber er navngivet efter en kinesisk provins af samme navn. Det er utroligt populært i Sichuanprovinsen og indgår i mange retter fra dette område. Dog er det også populært i japansk, koreansk og tibetansk madlavning.

Sichuanpeber smager ikke som peber. Faktisk er navnet også misvisende, da det slet ikke er i familie med peber. Sichuanpeber hører i stedet til under citrusfamilien og har en smag af mentol og anis. Udover den unikke smag, giver det en prikkende sensation på tungen, hvilket giver en helt speciel smagsoplevelse. Brug Sichuanpeber i kinesiske retter eller prøv kræfter med en hjemmelavet sichuansalt. 

Timian

Timian er en af de ældst kendte krydderurter og har en aromatisk og krydret smag. Timian er god både frisk og som tørret krydderi i gryderetter med vin, til ovnbagte grøntsager og til marinering af kød. Marineringen kan eksempelvis laves af timian, persille og hvidløg.

Krydderiet tåler kogning og kan tilføjes tidligt i madlavningen. Dog skal du være opmærksom på, at smagen bliver kraftigere ved opvarmning, Desuden passer timian perfekt i din hjemmelavede krydderurtesalt med tørrede krydderurter.